Header-beton

Betonvloer

Een betonvloer kent vele voordelen. Het is oerdegelijk, onderhoudsarm en waterdicht. Denk je na over het storten van een betonnen vloer? De specialisten van Lingen Beton helpen je graag.

Een betonvloer leggen

Beton is een uitgeharde mix van cement, grind, zand en water. Door water toe te voegen aan cement ontstaat een chemische reactie die ervoor zorgt dat het mengsel hard wordt. Nadat het vloeibare mortel is uitgehard, is het zelfs zo hard dat het onder water te gebruiken is zonder dat het beton poreus wordt. Dit maakt beton bijzonder geschikt voor vloeren en funderingen. Voordat het mortel is uitgehard, is het nog vloeibaar en daardoor gemakkelijk te storten.

Storten versus gieten

Vaak worden de begrippen storten en gieten bij de aanleg van een betonvloer door elkaar gebruikt. Dit is niet erg, want het heeft dezelfde betekenis. Storten en gieten is in beide gevallen een correcte aanduiding van de wijze waarop je je betonnen vloer legt. Elke aannemer begrijpt wat je hiermee bedoelt.

Voordelen van een betonvloer

  • Waterdicht

Beton is waterdicht. Zoals eerder aangegeven is het zelfs zo goed bestand tegen water, dat je het onder water kunt gebruiken.

  • Verwerking van vloerverwarming mogelijk

Een gegoten betonvloer is ook een prima geleider van warmte, mits goed aangelegd. Vloerverwarming is tegenwoordig een zuinige en prettige manier van verwarmen. Wil je je vertrek verwarmen met vloerverwarming, dan is dit ook mogelijk in combinatie met een betonvloer.

  • Sterk, oersterk

Er zijn verschillende betonsterkteklassen. De hoogste daarvan is ultrahogesterktebeton (UHSB) en is ontwikkeld in Nederland. Een plaat van vijf centimeter dikte kan meer dan 35 ton verdragen.

  • Geluiddempend

Beton is geluiddempend. Met beton weer je geluidshinder en beperk je overlast tot een minimum. Dit is erg prettig wanneer je een vloer legt in een ruimte waarin je veel bent. Dit geldt voor bijvoorbeeld een woonkamer, maar ook voor een bedrijfshal of kantoorruimte.

  • Beton kraakt en buigt niet

Vergeleken met een houten vloer, werkt een betonvloer nauwelijks. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van het doorbuigen, kraken of verzakken van de ondergrond.

  • Naadloos

Door de wijze van storten en afwerken is de oppervlakte van beton volledig naadloos. Daardoor oogt de vloer strak en is hij bovendien gemakkelijk schoon te maken.

  • Arm in onderhoud

In tegenstelling tot houten vloeren, hoef je een vloer van beton niet opnieuw te schuren, verven of te behandelen met waxolie. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en kosten.

Kenmerken en aandachtspunten betonvloer

Een betonvloer storten kent enkele aandachtspunten. De voornaamste is het gewicht van beton. Een betonnen vloer is natuurlijk erg zwaar. Daarom is het belangrijk om een goede fundering aan te leggen voordat je begin met storten. Onder de betonnen laag leg je een flinke zandlaag. Deze zandlaag moet zijn ingeklonken zodat het stevig is. Dit voorkomt dat de vloer verzakt. Daarna leg je een folie over het zand. Dit voorkomt dat het zand direct na het storten water uit het mortel trekt. Afhankelijk van een aantal overige factoren, zoals de keuze voor vloerverwarming, leg je nog meer onderlagen.

Hulp bij je vloer

Kortom, een betonvloer heeft veel voordelen. Het storten ervan is echter een grote klus die je zorgvuldig moet voorbereiden. Heb je hulp nodig bij het storten van jouw betonvloer of wil je gewoon weten wat het ongeveer kost? Neem dan contact op met onze specialisten en ontvang geheel vrijblijvend offertes van specialisten uit jouw regio.